Egészségesen gluténmentesen

GluténmentesHarcos

GluténmentesHarcos

Tényleg veszélyes a glutén?

2018. január 18. - GluténmentesHarcos

Jogos és aktuális ez a kérdés, hisz manapság egyre gyakrabban halunk róla. Mindenki tudja, hogy a cukrozott ételek/italok, a gyors éttermi ételek gyakori fogyasztása veszélyt jelent az egészségünknek, de veszélyes lehet egy szelet barna teljes kiőrlésű kenyér?! 

Miután kiderült, hogy a családom és én gluténérzékenyek vagyunk, rengeteget olvastam, kutattam, utána jártam a dolognak. Amit sok ember nem tudd, az, hogy a glutén nagyon súlyos betegségek háttérében áll. Te is lehetsz áldozata, még akkor is ha nincs semmilyen féle ráutaló panaszod… Ezért szeretném ha te is tudnád az igazat a gluténról, milyen veszélyt jelenthet az egészségedre és tudatosan válaszd azt ami a szádba kerül.

Mi is a glutén? Két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A gliadin felelős a glutén által okozott károkért.

Miben van glutén? Minden élelmiszerben ami tartalmaz búzát, rozst, árpát: kenyér, sütemény, tészta stb. De rengeteg élelmiszerben van rejtett glutén, mint pl. a felvágottak, virsli, pudingok, ételízesítők, stb. 

Miért veszélyes a glutén? Mert a szervezetben gyulladást okozhat (és okoz is!), ami károsítja a test szöveteiben létrejövő autoimmun választ, amelynek eredményeképp az immunrendszer végül a szervezet saját sejtjeit támadja meg. A gabona emésztése során három válasz léphet fel a testeden. Különbség van a cöliákia, glutén allergia és gluténérzékenység közt. 

Ha a gabona már a fogyasztása után reakciókat választ ki a testünkben, pl. bőrkiütést vagy légzési problémákat, allergiáról van szó. 

A cöliákia az ami autoimmun választ vált ki a szervezetben és a vékonybél bolyhainak pusztulásával, valamint számos gyomor-bélrendszeren kívüli tünettel, társbetegségekkel jár. Típusos tünetei a krónikus hasmenés, a puffadt has, székrekedés, fogyás, étvágytalanság, gyermeknél növekedésben való elmaradás. A gyomor-bélrendszer kívüli megjelenés az állandó fáradság, bőrtünetek, neurológiai tünetek, tápanyaghiány. 

De mi a helyzet a gluténérzékenységgel? Illetve e rejtett vagy nem-cöliákiás gluténérzékenységgel? 

Gluténérzékenység: egy ok, sok betegség

Vizsgálatok mutatják, hogy nagyon sok betegség a glutén fogyasztásával összefüggésben van. Ezek közül: csontritkulás, legyengült immunrendszer, irritábilis bél szindróma, colitis, arthritis, ekcéma, rák, fibromyalgia, gyakori fejfájás, fáradság, depresszió, szkizofrénia, epilepszia, autizmus,  ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás), Crohn betegség, izomkoordináció elvesztése, szervgyulladás, lupus, hajhullás, majdnem az összes autoimmun betegség, stb.

A gluténérzékenység növeli az 1. típusú cukorbetegség, az elhízás, a gyomor-bél daganatok (és más típusú daganatokat), agyi rendellenességek, az autizmus és a pajzsmirigy betegségek kockázatát.

Természetesen, nem minden betegségnek a fő okozója a glutén, de ha valakinél előfordulnak olyan tünetek/betegségek mint a fent leírtak, elgondolkodhatna azon, hogy mi is áll hátérben. 

Jogosan feltehetjük a kérdést: miért okoz gondot a glutén, hiszen a nagyszüleink is ettek kenyeret és nem okozott gondot? 

A gluténérzékenység legalább 4-szer olyan gyakori, mint 50 évvel ezelőtt! Sőt, a diagnosztizált betegeknek az aránya 1:7-hez, ezt azt jelenti, hogy egyet felismernek, de hetet nem! 100 esetből 84 esetben diagnosztizálatlan gluténérzékeny, aki különféle gyulladásos, autoimmun betegségekkel, rákkal küzd. 

A gluténérzékeny emberek számának növekedése több világméretű faktornak köszönhető. Valószínű, hogy közrejátszik a gabonával történő folyamatos kísérletezés, a búza növény növekedésére ösztönző  gén és egyéb technológiák. Az is tényszerű megállapítás, hogy a liszt alapú ételek ekkora mértékben még soha nem jelentek meg az ember táplálkozásában. 

A kutatások azt mutatják, hogy sokkal több ember gluténérzékeny vagy cöliákiás, mint gondolnánk! Ráadásul, sokszor tünetmentesek vagyunk, vagy legalábbis, nincs olyan tünetünk ami gluténérzékenységre utalna. 

Saját tapasztalatom, mint rejtett gluténérzékeny, hogy amióta elhagytam a glutént, az immunrendszerem erősödött, a gyakori megfázások és vese problémák megszűntek, több az energiám, vitalitásom, testem átalakult, és jobban érzem magam mint valaha.

Neked is vannak olyan tüneteid, amik gluténérzékenységre utalnak? Lehet, hogy a székrekedés, a puffadás, a hasmenés, a gyakori megfázások, a krónikus fáradtság, a fejfájás, a pattanások, a bőr problémák megszűnnének gluténmentes étrendet követve? Persze, nem arra az étrendre gondolok, ami finomított, többszörösen feldogozott, adalékokkal tele élelmiszerekre alapul, hanem egészséges, teljes tápértékű ételekre. Mindenképp, mindig fontos megtudni mi okozza a panaszokat és nem a tüneteket kezelni. 

Kovács Szilvia, gluténszakértő és egészséges életmód tréner és tanácsadó

www.glutenmentesharcos.com

www.facebook.com/glutenmentesharcos

insta: glutenmentes_harcos 

A bejegyzés trackback címe:

https://glutenmentesharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr2013585395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása